Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
[...] C i przeciwutleniaczy. Nie są to jednak zatrważające ilości i wszystko też zależy od sposobu uprawy. Jedną z różnic natomiast jest to, że produkty organiczne mają wyższy poziom związków chemicznych zwanych fenolami, które chronią uprawianą żywność przed drapieżnikami. Rośliny muszą wytwarzać więcej takich związków, gdy nie są spryskiwane [...]
[...] Zdecydowanie bezpieczny w stosowaniu, co udowodnione jest w badaniach naukowych. Naturalnie występuje w niektórych owocach (melony, gruszki, winogrona). Nie ma wpływu na poziom glukozy i insuliny w naszej krwi. Ma właściwości antyoksydacyjne chroniąc organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Wpływa pozytywnie na ograniczenie rozwoju [...]
[...] aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do fermentacji wina, stąd wysoki poziom resweratrolu w winie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Resweratrol należy do grupy suplementów roślinnych, które nazywane są adaptogenami. Jego [...]
[...] sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z [...]
[...] Oczywiście nie mamy zamiaru tutaj robić propagandy, że dieta nas truje. Zacznijmy od tego czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli? Wysoki poziom sodu w diecie, związany jest z nadciśnieniem i innymi chorobami serca. Niski poziom witaminy D sprzyja powstawaniu zapaleniom stawów i wielu innym problemom. Ponadto [...]
[...] sam wzrost i ciało bardzo szybko się zmienia, ale również układ hormonalny. Dlatego też dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiedniego poziomu energii, tak aby nie odbiło się to na prawidłowym rozwoju i dojrzewaniu organizmu. Z tego też powodu wśród dzieci i młodzieży szkolnej, nie stosuje się diet z [...]
[...] intermittent fasting, zyskuje na popularności nie tylko ze względu na to, że skutecznie wspomaga walkę z tłuszczem. Dodatkowo znacznie poprawia parametry zdrowotne jak poziom lipidów i cukru we krwi. Jak się okazuje, tego typu strategia żywieniowa wspomaga również wydzielanie hormonu wzrostu. Ważne jest, aby post trwał od 10 do około 18 [...]
Dlaczego ćwiczysz lub myślisz o rozpoczęciu treningów? Większość osób podejmuje się aktywności fizycznych, mając przed sobą jakiś cel. Zwykle jest to poprawa sprawności, siły, wyglądu sylwetki, ale najczęściej pada chyba na utratę kilogramów. Wiadomo jednak, że same ćwiczenia nie pomogą w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jeśli nie zwrócimy także [...]
[...] przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje Gotowanie żywności usuwa z niej bakterie. Ogrzewanie zbóż i roślin strączkowych zmniejsza również niebezpieczny poziom lektyn (absorbujących minerały) i kwasu fitynowego. Jakie jest ryzyko spożywania surowej żywności? Dieta oparta na surowych produktach może być niebezpieczna dla [...]
[...] ma w składzie dodatku cukru. Masło orzechowe to też źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na zdrowie naszego serca, poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Wiemy jednak, że orzechów jest wiele, a które z nich będą dla nas najzdrowsze? Masło migdałowe Masło migdałowe jest świetną przekąską [...]
Jeżeli jest coś nad czym na pewno nie mamy kontroli, to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] I faktycznie berberynę wspomina wiele chińskich źródeł historycznych. Z czego słynie berberyna? Nam, współczesnym berberyna najczęściej kojarzy się ze wspomaganiem kontroli poziomu cukru we krwi. To właśnie w tym kierunku wykonano najwięcej badań, a o skuteczności jej stosowania niech świadczą wszystkie badania, które sprawdzają siłę poprawy [...]
[...] czy jest ukierunkowany na redukcję masy ciała, czy też budowę tkanki mięśniowej. Ten jeden z najpopularniejszych suplementów, wspaniale poprawia regenerację, zwiększa poziom siły oraz działa antykatabolicznie. Jeśli treningi są nastawione na wysiłek wytrzymałościowy typu piłka nożna, kajakarstwo, koszykówka lub crossfit, można śmiało [...]
[...] posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku obniża poziom kortyzolu i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Kolejnym składnikiem, który ma wpływ na nasze samopoczucie, jest anandamid, alkaloid, który ma działanie [...]
[...] układu krążenia (jak podczas treningu). A jednak okazuje się, że mimo wszystko gorąca kąpiel i trening mogą mieć jakieś wspólne cechy... Ćwiczenia podnoszą także tymczasowo poziom markerów zapalnych IL-6. Być może brzmi złowieszczo, ale taka okresowa zmiana prowadzi do adaptacyjnej reakcji i ma działanie przeciwzapalne. Innymi słowy, forsowne [...]